Az eInk mellett nekiugrunk a 3D technológia működésének, bár egy kissé szűkebb körben mozogva. A Sony az idei CES-en verte nagy dobra, hogy együtt fog működni a RealD eljárással, a Discoveryvel és az IMAX-el, valamint a 2010-es fociVB-t már sugározni fogják 3D-ben. Szóval, ha lehet így fogalmazni, nem a 3D-nek megyünk neki, hanem a Sony és 3D kombónak. Kezdjük tehát a legelején...

 

 

 

A RealD egy digitális sztereoszkóp vetítési technológia. A Texas Instruments által fejlesztett DLP (Digital Light Processing; digitális fénytovábbítás) technológiát alkalmazza projektoraiban, valamint a Sony a 2010-es Consumer Electronic Show alkalmával bejelentette, hogy hivatalosan is ezt az eljárást alkalmazzák, mint 3D technológiát. Jelenleg a legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb eljárás a háromdimenziós élmény átadására otthon és moziban egyaránt.

Sztereoszkópia

 

Sztereoszkópia, tér- vagy 3D hatású képalkotás, képes megteremteni egy felvétel három dimenziós vizuális hatását, illetve megteremteni egy kép mélységének illúzióját. Ennek legegyszerűbb módja, ha két 2 dimenziós vetítünk egymás után, amelyek egy időben, egy adott helyszínen, egy bizonyos távolságról készültek, de térben mégis kissé eltérnek egymástól. Egy kicsit bonyolultabban:

a vizuális hatásnak 3 fő követelménye van

 

  • egyidejű érzékelés (ezzel még úgy gondolom nincs probléma)
  • binokuláris fixálás, vagyis hogy a retináink egy adott pontra fixálnak, ettől távolabbi pontok egyszerű, közelebbiek kettős keresztképet kapnak
  • valamint ehhez szorosan kapcsolódó sztereopszis, vagy mélységlátás (más neveken plasztik- vagy háromdimenziós látás). Az a folyamat, amikor két némileg eltérő képből a mélységet retináink érzékelik.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Stereo_wiggle_3D.gif

 

DLP

 

 

A DLP technológia lényege, hogy a vetítő rendszerek sokkal fényesebb és élesebb képet alkotnak általa, mint a hagyományos LCD eljárásoknál. Igen apró, un. digitális mikrotükrök (DMD) segítségével kerül előállításra a kép. Ennek a digitális megoldásnak köszönhetően a hőtermelés, az áramfogyasztás, de még a súly is minimalizálódik.

 

további források:
http://209.85.135.132/search?q=cache:o8q38MhgV14J:www.matud.iif.hu/03feb/pasztor.html+stereopsis&cd=10&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_hu
http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=3&old=1
http://logout.hu/cikk/reald_3d_mi_folyik_a_vaszon_mogott/3d_megjelenitesi_technikak.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatecho.blog.hu/api/trackback/id/tr531689756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása