Egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az eBook olvasók, amelyekről annyi biztosat tudhat az átlag felhasználó, hogy az E Ink, vagyis digitális festékkel alkalmazott eljárásnak köszönhetően az eReaderek képernyőjét sokkal kényelmesebb és pihentetőbb olvasni, mint háztartásainkban már megszokott kijelzőkét (monitorok, mobil eszközök), és inkább a könyvek olvasási élményét nyújtja. A MediaTecho szerkesztősége több bejegyzésre osztva próbál utána járni a technológia hátterének történelmi múlttól még csak kísérleti fázisban tartó eljárásokig.

 

 

Történelmi háttér

 

Már az '50-es években is foglalkoztatta a fejlesztőket a karakterek kijelzőkre küldése, de átütő sikereket csak a '70-es években értek el. Amerikában, '71-ben útjára indult a "Gutenberg Project", majd a Xerox PARC fejlesztései eredményeként elkészült az első prototípusa az eBookoknak. Az elv hasonlóan működött a ma használatos eljárásokhoz, természetesen primitívebb változatban. Milliónyi apró mágnest alkalmaztak, amelyek mindegyike egy oldalon fehér, egy oldalon fekete festést kapott, feléjük pedig egy vékony, áttetsző burkolat került. A mágneses töltöttségek szabályozták a fehér és fekete pixelek megjelenését. Az eszköz soha nem terjedt el szélesebb körökben, leginkább mérete és súlya miatt.

'77-ben a Radio Shack, az Apple és a Commodore forradalmasították az otthoni felhasználásra szánt karakterkijelzést, ráadásul ekkorra már megjelentek az első LCD kijelzők is. Az első jelentős esemény '93-ban jött az E Ink számára, de '92-ben az Apple által kiadott Newton, és a PDA fogalom bevezetése teljesen elterelte a figyelmet az elektronikus festék bevezetéséről, valamint hétköznapi igénybevételéről. '96-ban jött a Palmtop, a Windows pedig a rá fejlesztett CE OS-ével. Gőzerővel jöhettek tehát a PDA-k, később a notebookok, majd a manapság használatos mobilkommunikációs eszközök, mint hordozható és széles körben elterjedt olvasó, bár nem kimondottan olvasásra szánt eszközök.

Szóval '93. "...Joseph Jacobson fejlesztette ki az elektromosság hatására feketére, vagy fehérre változó cseppek technológiájának alapelvét. Kifejlesztette a mikrokapszulákat, amelyben elektronikusan töltött, fehér elemekben oldott fekete olaj volt. 1997-ben Jacobson megalapította eInk cégét a technológia kereskedelmi célú kifejlesztésére. Később fejlesztették ki a fekete, fehér buborékon alapuló technológiát." - Koobe.hu

'98-tól már találkozhatunk az eBook elnevezéssel, különböző gyártók ugyanis már gyártják az eBook Reader-eket, viszont ezek még mindig LCD technológiával rendelkeznek.

http://wiki.mobileread.com/images/7/7c/Rocketebook.jpg

 

http://wiki.mobileread.com/images/9/9c/Caf9_1.JPG

 

2004 - Sony Librie, az első E Ink technológiával rendelkező olvasó.

 

http://wiki.mobileread.com/images/d/d7/390px-Sony_Librie.jpg

 

A Sony 2006-ban és '07-ben is kiad egy-egy olvasót, közben a Bookeen és az iRex is csatlakozik a körhöz, valamint 2007-ben megérkezik az igazi áttörés. Az Amazon és a Kindle.

 

http://blog.volgyiattila.hu/wp-content/uploads/2009/12/amazon-kindle-reader-books.jpg

 

Az elmúlt 3 évet pedig még nem szeretném teljesen történelemnek tekinteni...

 

források
http://www.madehow.com/Volume-6/Electronic-Ink.html
http://mybebook.com/a5/Epaper/article_info.html
http://wiki.mobileread.com/wiki/EBooks

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatecho.blog.hu/api/trackback/id/tr751683884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása