A tipográfia fogalma

Az írásképek kialakítása évezredekkel ezelőttre tehető, mely kialakítási módok külön művészeti és tudományos ágakat jelentettek az emberek számára. A tiopgráfia görög eredetű szó, mely a tüposz (τυπος; vert vagy vésett ábra) és a graphó (γραφω; írni) szavakból származik.

A 16. század előtt a scrivere sine penne (toll nélküli írás) kifejezést használták. A 16. századtól Gutenberg találmánya, a nyomtatásban használható mozgatható betűk óta, a nyomtatott szöveg megtervezését jelentette, de maga a szó az idők során használatos volt még a betűtervezés, betűmetszés, betűkkel való tervezés, nyomtatás, nyomda szavakként is.

Mai értelmében a nyomtatványok szedés - formájának, oly módon való kialakítását jelenti, melyet szöveg és kép, tartalom és esztétikai szempontok együttes figyelembevételével formálunk, azonban a digitális technika fejlődésével mai értelemben már a számítógépes tipográfia is használatos, melyet pl. multimédiás bemutatóknál, weben, vagy akár interaktív dokumentumoknál (.pdf) alkalmazunk.

A tipográfia "szabályai" hagyományokon és az ízlésen alapulnak, melyek  folyamatos  alakulásokon esnek keresztül, tehát a korai nyomdászati elveket ötvözzük a modern lehetőségekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatecho.blog.hu/api/trackback/id/tr521453384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása