A HTML (HyperText Markup Language = hiperszöveges jelölőnyelv) leírónyelv weboldalak készítésére szolgál.

  • HyperText - hiperszöveg; egy programozott, formázatlan szöveg, mellyel a neten egymáshoz kapcsolt oldalak és tartalmaik között képesek vagyunk navigálni.
  • Markup Language - leírónyelv; a HyperText formázására szolgál

Az SGML-ből alakult (Standard Generalized Markup Language, szabványos általános jelölőnyelv), amely pedig a GML-ből keletkezett a '60-as években. A GML-t Charles Goldfarb, Edward Mosher és Raymond Lorie fejlesztették ki az IBM-nél (nevük kezdőbetűiből áll a GML) . Az SGML-ből '86-ban lett ISO szabvány.

Az SGML-t sokféle alkalmazásban használhatjuk, - így HTML-ben is - de amíg a HTML jelölésinek már szabvány szerinti értékük van, az SGML szintaxisát és attribútumait DTD-ben (Document Type Definition, dokumentum típusdefiníció) kell meghatároznunk.

Az SGML egy származék nyelveként meg kell említenünk az XML (
Extensible Markup Language, Kiterjeszthető Leíró Nyelv) leírónyelvet, valamint a HTML-hez szorosan kapcsolódó CSS-t (Cascading Sheet Style - rangsorolt stíluslap), de minden, az előbbiekben említett nyelvre részletesebb kitérőt fogunk tenni.

A HTML egy internetes ISO szabvány, melyet a W3C (World Wide Web Consortium) támogat Tim Berners Lee vezetésével, aki '89-ben mutatta be a World Wide Webet, majd a CERN közreműködésével '91-ben dobták ki az első weboldalt.



A W3C működését, ajánlásait mindenféleképpen érdemes figyelemmel követni, hiszen nagy szerepet játszanak a web mindenkori kialakításában. Ha egy HTML, CSS alapokon fekvő oldalt készítünk, ne felejtsük el a W3C validálsával ellenőrizni a munkánkat.


  • HTML Valid: http://validator.w3.org/
  • CSS Valid:   http://jigsaw.w3.org/css-validator/

Azonban figyelembe kell vennünk, hogy a különböző böngészők, nem mind ugyanabban a formában fogják visszaadni az elkészített oldalunkat. Tehát attól, hogy a W3C rábólintott az általunk kreált oldal helyességére és egy adott böngészőben működik is a dolog, az más böngészőben elképzelhető, hogy egy teljesen szétcsúszott oldalt eredményez. Csak a későbbiekben térünk rá a böngészőfüggetlenítésre.



Források


http://hu.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee
http://hu.wikipedia.org/wiki/SGML
http://hu.wikipedia.org/wiki/Html
http://netpedia.hu/html
http://webfejlesztes.inf.elte.hu/index.php?action=4&mt_id=4
http://www.sulinet.hu/tart/cikk/ae/0/16789/1


Észrevételeim

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatecho.blog.hu/api/trackback/id/tr761451103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása